Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 14 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Intolerance lepku a její dopad na lidský organismus
Sedláková, Simona
Tato bakalářská práce Intolerance lepku a její dopad na lidský organismus je zaměřena na problematiku celiakie. Jedná se o geneticky podmíněné autoimunitní onemocnění, jehož spouštěčem je lepek a jeho štěpné peptidy, které vyvolávají na sliznici tenkého střeva zánět. Takto poškozené střevo nedokáže plně vstřebávat živiny a organismus zasahuje malabsorpční syndrom, který vede k hypovitaminóze. Poměrně novým zjištěním v oblasti výzkumu celiakie je spojitost výskytu tohoto onemocnění s poruchami, jako je autismus, schizofrenie a deprese. U těchto onemocnění, stejně jako u celiakie, dochází k výraznému zlepšení stavu pacienta po přechodu na bezlepkovou dietu, která zatím představuje jedinou volně dostupnou léčbu. V nejbližších letech by však měly být dostupné léčebné metody v podobě enzymových suplementů, injekce larazotid acetátu, vhodné probiotické preparáty a obilniny s nižším obsahem toxických částí lepku.
Informovanost a zkušenosti laické veřejnosti s potravinovou alergií
Stropková, Romana ; Hošťálková, Monika (vedoucí práce) ; Strnadová, Alice (oponent)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku potravinové alergie. Cílem práce bylo zjistit, jak dalece je populace v této oblasti informovaná, jaké má zkušenosti s potravinovou alergií ve smyslu přítomnosti příznaků na sobě samém, či blízké osobě a dále informovanost rodiny v péči o malého alergika. V teoretické části popisuji definice potravinové alergie a jí podobných reakcí. Následuje anatomické a fyziologické přiblížení trávicího a imunitního systému, které jsou v této diagnóze úzce provázány. Nedílnou součástí teoretické části jsou příčiny, projevy alergie, diagnostika, léčba a prevence. Význam probiotik a prebiotik, který se liší různými názory odborníků a výsledky určitých studií. V závěru této kapitoly je zmínka o novém antigenu a edukaci laické veřejnosti. V empirické části je popsána charakteristika výzkumného souboru a metodika kvantitativního výzkumného šetření. Pro sběr dat jsem zvolila metodu anonymního dotazníku. Zároveň v této části popisuji výsledky dotazníkového šetření. Z tohoto šetření vyplývá, že většina respondentů ví co to je potravinová alergie a má představu o tom co ji může vyvolat a jak se projevuje. Větší polovina respondentů uvádí zkušenost s potravinovou alergií. Menší podíl dotázaných uvádí zkušenost i s dietou. V rodině pečuje o dětského alergika 25 respondentů....
Validace metody PCR-RFLP pro stanovení laktózové intolerance
PROSOVÁ, Denisa
Laktózová intolerance je nejběžnější potravinovou intolerancí, vyskytující se celosvětově. Jedinci s laktózovou intolerancí nedokáží v tenkém střevě tvořit enzym laktázu, který by štěpil laktózu obsaženou v mléce. Existuje několik možností, jak k tomuto postižení dochází. Praktická část této bakalářské práce je zaměřena na genetický původ laktózové intolerance. V evropské populaci se nejčastěji vyskytují dva polymorfismy genu MCM6, zásadně ovlivňujícího tvorbu laktázy C/T 13910 a G/A 22018. Principielně se jedná se o nové mutace v genu, které zajišťují tvorbu enzymu laktázy i v dospělosti. Cílem práce je vypracovat rešerši vycházející s recentních poznatků publikovaných v odborné literatuře. Kdy budou popsány všechny typy laktózové intolerance a možnosti její diagnostiky, dále např. princip alergie, laboratorní metody použité v mé práci, pravidla pro validaci metody apod Vysvětleny budou také výhody i nevýhody každého testovacího přístupu. V praktické části je cílem provedení validace genetického testu použitého pro stanovení laktózové intolerance a vypracování validačního protokolu, který bude sloužit jako podklad pro mou práci. Genetické vyšetření je založeno na principu PCR RFLP, v rámci metodiky budou popsány laboratorní postupy používané v genetické laboratoři. Výsledkem validace bude zjištění, zda je použitá metoda dostatečně validní pro diagnostiku. Genetická analýza bude zaměřena na dva vybrané polymorfismy C/T 13910 a G/A 22018. Pro validaci bude použit vzorek se známým genotypem, který byl již dříve ověřen sekvenací.
Uvádění alergenů v podmínkách stravovacích zařízení
MALÁTOVÁ, Tereza
Nová potravinářská legislativa EU ustanovila povinnost uvádět alergeny u hotových pokrmů, a vymezila konkrétní možnosti realizace. Cílem práce je zjistit způsoby uvádění alergenů v nabídce pokrmů a nápojů u vybraných restaurací. Analyzována bude zároveň spokojenost zákazníků s jednotlivými způsoby podáváním informací o alergenech. V závěru pak bude uvedeno doporučení reflektující požadavky evropské legislativy a názory provozovatelů stravovacích služeb i jejich zákazníků.
Intolerance lepku a její dopad na lidský organismus
Sedláková, Simona
Tato bakalářská práce Intolerance lepku a její dopad na lidský organismus je zaměřena na problematiku celiakie. Jedná se o geneticky podmíněné autoimunitní onemocnění, jehož spouštěčem je lepek a jeho štěpné peptidy, které vyvolávají na sliznici tenkého střeva zánět. Takto poškozené střevo nedokáže plně vstřebávat živiny a organismus zasahuje malabsorpční syndrom, který vede k hypovitaminóze. Poměrně novým zjištěním v oblasti výzkumu celiakie je spojitost výskytu tohoto onemocnění s poruchami, jako je autismus, schizofrenie a deprese. U těchto onemocnění, stejně jako u celiakie, dochází k výraznému zlepšení stavu pacienta po přechodu na bezlepkovou dietu, která zatím představuje jedinou volně dostupnou léčbu. V nejbližších letech by však měly být dostupné léčebné metody v podobě enzymových suplementů, injekce larazotid acetátu, vhodné probiotické preparáty a obilniny s nižším obsahem toxických částí lepku.
Paola Mastrocola versus současná italská společnost. Tematická analýza autorčiny narativní a esejistické tvorby.
Macháčková, Michaela ; Flemrová, Alice (vedoucí práce) ; Čaplyginová, Olga (oponent)
Tématem této bakalářské práce je tematická analýza literární tvorby současné italské spisovatelky Paoly Mastrocoly. V úvodu práce je krátké představení autorky (její biografická a bibliografická data). Dále je pak proveden výzkum nejdůležitějších návratných témat, nacházejících se v autorčině tvorbě (prozaické i esejistické). Následující část je zaměřena na autorčinu práci s nadsázkou, na užívání ironie a komických či humoristických prvků, na rozdíl mezi přímou a nepřímou kritikou. V závěru práce je shrnuta tematická analýza a hlavní, společné rysy tvorby Paoly Mastrocoly. Nakonec je zde načrtnut obrazu současného italské společnosti, který získává čtenář z jejích děl. Klíčová slova: italská literatura, moderní společnost, rodina, školství, vzdělání, intolerance, jedinec, próza pro dospělé, próza pro děti, esej, technologie

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 14 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.